Argan olien kan benyttes til mange ting, hvilket du sikkert har læst meget mere om her på siden. Men nye amerikanske undersøgelser har vist, at olien er meget effektiv til stik fra fluer og myg. Da det i Danmark og Skandinavien primært er myg, som stikker, så vil dette indlæg tage udgangspunkt i myggestik, hvordan de behandles, samt hvorfor olien er effektiv mod dem.
Hvad er et myggestik, og hvordan opstår det?
Inden vi begynder indlægget, er det vigtigt at gøre opmærksom på, at der kun i dette indlæg omtales danske stikmyg, samt myg generelt fra Skandinavien og det Nordlige Europa. Myg i Afrika, Asien og Nord- og Sydamerika kan bære på sygdomme, som gør, at det kan være livsfarligt at blive stukket af dem, hvis man ikke har adgang til den rette medicin.
Du bør derfor kun følge tips, råd og guiden, når du opholder dig i Nordeuropa.
Du vil måske undre dig over, hvorfor indlægget starter med at fokusere på, hvad et myggestik er. For i din verden er det sikkert bare et stik, som klør, men der ligger faktisk en større videnskab bag det. Og for at forstå, hvorfor argan olien virker mod myggestik, så er du nødtil at forstå, hvad et myggestik egentlig er, samt hvordan det opstår.
Generelt om myg
Myg (Culicidae) er et flyvende insekt, som er på størrelse med en 1 krone. Myggen er mest kendt for, at den kan suge blod fra varmblodede dyr, som f.eks mennesker. For myggen lever ikke kun af blod, som mange fejlagtigt tror. Nektar og plantesaft er myggens primære føde.
Det er kun hunmyggen, som har evnen til at suge blod. Hun gør det, fordi blodet indeholder nogle næringsstoffer, som er nødvendige for, at hun kan producerer æg.
Hunmyg stikker ikke kun mennesker, langt fra. De kan suge blod fra alle varmblodede dyr, og kør, heste, får mm er også meget udsatte for myggestik.
I Danmark findes der over imponerende 30 forskellige myggearter, som kan stikke mennesker. Herudover findes der et par arter, som ikke stikker, men som udelukkende lever af nektar.
Hvad er et myggestik?
Det er faktisk forkert at kalde det et myggestik, for myggen stikker ikke, den skære med en klinge et fint hul i huden, hvorigennem den stikker sin snabel. Klingen er ultra tynd, og derfor skære den let og uden problemer et hul i huden.
Men før at den begynder at skære hullet, så spytter myggen på området. I det spyt er der et anti-koaguleringsmiddel, som forhindre hullet/såret i at lukke sig. Det er dette spyt, som forårsager svie og kløe ved myggestik. Det er også spyttet, som giver nogle mennesker allergiske reaktioner.
Når myggen har skåret et fint hul med klingen, stikker den sin snabel ned, og den begynder derefter at suge blodet i sig. Hele dette scenarie tager få minutter.
Et lille tip
Er du først blevet stukket af en myg, skal du lade myggen suge færdig. For myggen suger nemlig noget af spyttet med op, og dermed nedsætter du svien og kløen efterfølgende.
Hvorfor stikker myg nogle mennesker og ikke andre?
Det spørgsmål stiller forskere og mange mennesker også sig selv. Men det er altså veldokumenteret, at nogle mennesker stikkes oftere og mere end andre. Ja nogle bliver sågar slet ikke stukket.
Forsøg fra 1990´erne har dokumenteret, at mængden af kuldioxid, som kroppen udskiller, har indflydelse på til trækningen af myg, samt sandsynligheden for at man bliver stukket. Der er stor forskel fra person til person på, hvor meget kuldioxid kroppen udskiller, og derfor er der også stor variation i, hvem der bliver stukket ofte, og hvem der aldrig bliver stukket. Hvorfor udskillelsen af kuldioxid tiltrækker myg, det har man dog endnu ikke kunne finde ud af. Men der forskes i det, dog uden noget svar til dato.
Nyere forskning har desuden påvist, at myg tiltrækkes af de dufte, som vi mennesker udskiller. Da hvert menneske udskiller mellem 3-500 forskellige dufte, så er det endnu ikke lykkes at identificerer de dufte, som myggene især går efter.
Dog spiller kroppens temperatur ind, når det gælder til trækningen af myg, men også når det gælder udskillelse af dufte. Personer med en højere kropstemperatur, fe.sk gravide eller fulde mennesker, de tiltrækker myggene. Man mener, at dette har noget med varmen at gøre, men der er ingen forsøg, som klart har dokumenteret det.
Der er ligeledes lavet mange forsøg, hvor formålet var at bevise, at blodtypen var afgørende for antallet af stik. Men resultatet af disse forsøg varierer utrolig meget. Nogle forsøg viser, at blodtypen er afgørende, når det gælder tiltrækningskraften, og dermed antallet af stik. Andre forsøg viser, at blodtypen ingen indflydelse har. Derfor kan du ikke rigtig gå ud fra blodtypen.
Konklusionen er nok, at duften og kropsvarmen lokker myg til, og antallet af stik skylde sen kombination af flere faktorer, hvor kuldioxid, dufte, kropsvarme, blodtype mm alle spiller en rolle.
Hvis du bruger myggespray, vil du opleve, at de faktisk virker. For myggespray neutraliserer nogle af de dufte, som kroppen udskiller, og derfor er nogle forskere sikker på, at nøglen til hyppigheden af stik primært skal findes ved duftene.
Men indtil der foreligger nogle dokumenterede resultater, så er der ikke andet at gøre, end at følge nogle af de gamle husråd mod myg!
Argan olie til pleje og behandling af myggestik
Hvis du har fået et myggestik, kan du med fordel behandle det med argan olie. Du skal blot smøre et tyndt lag olie på området, hvor du er blevet stukket, og gøre dette 1-2 gange dagligt, så vil kløen og svien forsvinde, og myggestikket vil fortage sig i løbet af et par dage under normale omstændigheder.
Årsagen til at argan olien er effektiv mod myggestik skyldes oliens rensende og helende egenskaber. Olien renser nemlig såret efter stikket, hvor den neutraliserer myggens spyt, som er årsagen til kløen og svien. Når spyttet er neutraliseret, begynder oliens helende egenskaber at tage over, og som beskrevet i indlægget om hudpleje, er olien yderst effektiv til sår og rifter.
Det er derfor, at du bør benytte argan olien mod myggestik, fremfor diverse andre produkter, da olien lindre kløe og svie, men samtidig øger helingsprocessen. Dermed forsvinder stikket og området omkring, som har været udsat for myggens spyt, klinge og snabel 🙂
Vil du lære mere om argan olie? Læs mere her, eller læs mere her.
Har du spørgsmål eller kommentarer, så kan de stilles i kommentarfeltet herunder 🙂
Argan olie mod myggestik - Behandling af myggestik,
[…] Insektstik kan hæve op, og de kan være et irritations moment for hesten. Men som du sikker har læst i dette indlæg, er arganolien velegnet mod myggestik, insektstik og insektbid og det gælder selvfølgelig også […]