Der har været flere spørgsmål på mail om, hvordan arganolie egentlig produceres. Selvom det i flere indlæg her på siden er kort beskrevet, vil vi grave dybere ned i hele processen i dette indlæg, hvor du får en meget udførlig og detaljeret beskrivelse og forklaring af hele processen.
Men før vi går til selve indlægget, er det måske en god ide, at du læser denne artikel om forskellen på kosmetisk arganolie og spiselig argan olie, da der vil blive refereret til dette flere gange i dette indlæg. Kender du forskellen, eller har du læst indlægget, kan du roligt læse videre herunder 🙂
Hvordan produceres kosmetisk argan olie?
I indlægget vil vi hurtigt og elegant springe over selve indsamlingen af arganfrugter og knækningen af argan nødderne. Vil du vide mere om den del, så læs mere på Argan-olie GURU. Vi hopper ind i selve processen, hvor selve presningen af olien finder sted. Dvs argan kernerne er tørret og klar til presning.
For at få alle de gode stoffer ud af argan kernerne, er det vigtigt, at have det rette udstyr, men også at kernerne er tørre og klar. Er de f.eks fugtige, vil det påvirke oliens duft, men mest af alt vil evt fugt fra f.eks vand under knækningen spille ind på oliens holdbarhed, og med stor sandsynlighed starte en bakterie vækst.
Den klassiske metode til presning af kosmetisk argan olie
Da kosmetisk arganolies egenskaber først blev opdaget i slutningen af 1990´erne, har der aldrig været en tradition for presning af kosmetisk arganolie i Marokko. Det er først senere, og med hjælp fra EU til køb af mekaniske maskiner til presning, at den kosmetiske olie har vundet indpas, selvom langt hovedparten af den olie, som der bruges lokalt i Marokko, er den spiselige arganolie, også når det gælder til pleje af huden, håret, neglene mm.
Derfor bør du kigge under den spiselige arganolie, længere nede på siden, hvis du gerne vil vide mere om denne metode.
Den moderne metode til presning af kosmetisk arganolie
Som med alt andet, laves kosmetisk arganolie på maskiner, som er specialudviklet til formålet. Disse maskiner er bygget ud fra de behov, som der er ved presningen af den kosmetisk olie, for at få flest mulige af de gode egenskaber ud af argan kernerne.
Maskinerne presser argan kernerne ved en lav temperatur, da man dermed får den bedste jomfru arganolie med flest mulige egenskaber. Selve presningen foregår langsomt, hvorved der kan presses mest mulig olie ud af den enkelte kerne.
Når olien er presset ud af kernerne, skal den stå et par dage op mod 1 uge i lukkede beholdere, hvor den bundfælder. Der er nemlig presset en del kernerester med ud ved selve presningen, som skal filtreres fra. Men for at gøre filtreringen enkel og effektiv, lader man olien stå og bundfælde. Dermed samles en masse af de kernerester bunden af beholderen, hvor olien opbevares.
Ved selve filtreringen, føres olien igennem nogle specielle filtre, som kan varierer fra producent til producent. Det er her alle kerneresterne filtreres fra, og olien går fra at være grumset, til at blive gylden gul og gennemsigtig, som vi kender den.
Hvis din arganolie indeholder bundfald, kan det blandt andet skyldes, at den ikke er filtreret godt nok. Ikke at det direkte er farligt, men de ting, som der filtreres fra kan være meget skrappe i det, og de kan give kløe og hudirritation, hvis de kommer i kontakt med huden.
Hvordan produceres den spiselige arganolie?
Hvis du på en eller anden side læser, at berberne i Marokko i århundreder har anvendt arganolie, er det ikke den kosmetiske arganolie, som der er tale om, men derimod den spiselige version af argan olien. Denne olie er både brugt indvortes, dvs spist ren eller i forskellige retter, som f.eks amlou, eller udvortes, dvs til pleje af huden, sår mm. Det var dog primært indvortes, at olien blev brugt.
Forskellen på kosmetisk arganolie og spiselig arganolie er, at argan kernerne ved kosmetisk olie ikke forarbejdes, før de bliver presset. Ved den spiselige version, bliver kernerne ristet, før man presser olien ud af dem. Efter samme princip, som f.eks kaffebønner ristes, før de bliver malet og lavet om til en god kop kaffe.
Det er denne argan olie, som alle de lokale i Marokko foretrækker, fordi det er den, som de er vokset op med. Den laves på to forskellige måder. Olien presses efter den gamle metode, som kun sælges lokalt i Marokko pga den korte holdbarhed, samt efter den nye metode, som involverer maskiner.
Den klassiske metode til presning af spiselig argan olie
Efter at kernerne er blevet ristet, skal olien presses ud af dem. Og ved den klassiske metode, der sker det på en old school måde. Kvinderne, det er primært dem, som presser arganolie, har en stor sten, hvor der er en fordybning ned i, lidt i stil med et krater. Ud over den store sten med fordybning, har de en mindre rund sten, som passer ned i fordybning. For enden af den store sten, er der filen en lille rille, hvorfra vand og olie kan rende ned i en skål.
Fordybningen bliver herefter fyldt op med en håndfuld argan kerner, og kvinden begynder derefter at presse kernerne med den runde sten, samtidig med at der hældes vand ned i fordybning. Vanden løber stille og rolig ned gennem rillen og ned i skålen, og den tager den olie med, som kvinden kan presse ud af kernerne.
Denne metode er meget fysisk krævende, og det er begrænset, hvor meget et menneske kan producere af olie pr dag. Ud over dette bliver olien blandet med vand, hvilket gør, at holdbarheden bliver væsentlig forringet, og man siger som udgangspunkt, at olie presset efter denne metode, kun kan holde i maksimalt 1 måned nogle gange lidt længere og andre gange i kortere tid, grundet det bakterierne i vandet de bruger. Køb derfor altid kun spiselig arganolie fra de store supermarkeder, når I gæster Marokko.
Den moderne metode til presning af kulinarisk arganolie
Den moderne metode er helt identisk med den, som er beskrevet under kosmetisk olie. Eneste forskel er, at argan kernerne bliver ristet, inden de bliver hældt ned i pressemaskinen, når der skal laves spiselig arganolie. Men ellers foregår det præcist efter de samme principper, og på den samme måde.
Filtreringen af kulinarisk arganolie er også lidt anderledes, fordi mange af de stoffer, som vi mennesker ikke kan fordøje fra den kosmetiske arganolie, de er ristet væk i den spiselige version.
Er der andre forskelle?
Som du kan læse, så er det ikke meget, som udgør forskellen på kosmetisk argan olie og spiselig arganolie, men det er alligevel nok til, at du har 2 helt forskellige versioner af den samme olie.
Begge olier kan bruges til det samme, dog er den kosmetiske ikke nær så effektiv og god i madlavning, da den ikke har samme gode smag, og samme blive egenskaber. Derimod er den kulinariske arganolie ikke nær så effektiv, når det gælder pleje af huden, håret, neglene mm.
Der er kæmpe forskel på de to presse metoder. Ud over holdbarheden af den færdige olie, så kan maskinerne også presse ca 30-50% mere olie ud af kernerne, end kvinderne kan med håndkraft. Dvs der er en stor økonomisk fortjeneste, ved at anvende maskiner til presningen.
Stort set alt arganolie, som der bliver eksporteret ud af Marokko, er koldpresset på maskinerne. Det er stort set kun lokalt, at den håndpressede arganolie kan købes, hvilket især skyldes holdbarheden.
De lokale marokkanere siger, at der er stor smagsforskel på den håndpressede olie og den maskinpressede olie, hvilket især må skyldes brugen af vand ved håndpresningen.
Ønsker du at blive klogere på arganolie, så læs mere på følgende sider:
Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem herunder 🙂
Hvordan produceres arganolie?,
Mona skriver
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fakta-om-argan-olie.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fakta-om-argan-olie.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574
Kan jeg bruge Seward Mediter hair treatment Argan Oil til huden også?
Cosmos Co skriver
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fakta-om-argan-olie.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fakta-om-argan-olie.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574
@Mona
Du kan muligvis godt, det er lidt svært at gennemskue produktets ingredienser, men du vil ikke opnå de samme resultater, som ved ren argan olie.
Det produkt du omtaler, består hovedsageligt af silikoner mm.